A kosarunk sajnos kezdi megadni magát. Nem mondanám, hogy már használhatatlan, de elkezdtem nézelődni újabb darab iránt. Nem egyszerű az eset!
Igazából fogalmam nincs, hogy így hirtelen honnan tudnék beszerezni egyet, ha ebben a pillanatban kellene. Nem arról van szó, hogy neten ne találtam volna, de vagy baromira messze van, vagy még annál is messzebb. Egerben is néztük, útban Bakta felé van egy kosárfonó, de épp nem üzemelt. Vagy is nem volt nyitva...
Amikor a jelenlegit megvettem, biztos voltam benne, hogy nem egy mestermű, de azért alaposan kiszolgált már minket. A mostani vásárlással az a bajom -a távolságon túl persze, hogy alig van olyan aoldal, ahol az árakat is lehet látni.
Persze a legjobb egy bolt volna valahol a közelben, ahová csak beszaladunk, megnézegetjük a kínálatot, legjobb volna, ha a készítő retyerutyája árulná, hogy ha van igny, arról tudjanak érdemben nyilatkozni... Miért nincsenek olyan boltok, ahol hasznos cuccokat lehet vásárolni?
Ja igen, azaz persze! A jól készített vesszőkosár egy kis odafigyeléssel akár 20-30 évet is képes megélni. A nájlon meg egyszerhasználatos. Sokkal inkább megéri a gyártónak nájlonszatyrot csinálni, vásárlói költségen céglogót nyomtatni rá... A kosár 20-30 éves élettartama alatt képes akár 150 kiló nájlont kiváltani... Hová lenne így a műanyagipar?
Erről aztán eszembe jutott egy újabb érdekes gondolat. Azt tudom, hogy ha kisebb vagyonhoz jutnék, akkor egy kisebb gazdaságot indítanék belőle. (Itt jegyezném meg, hogy téves az az elképzelés, hogy óvakodom a(z akár fizikai) munkától) Kecske és birka volna a gazdaság alapja, és a tejükből előállított igazi házi sajt.
Hogy jutottam el a kosártól a sajtig? Nagyon eygszerűen! A sajt legkülső csomagolása egy helyes kis szalmafonat-kosárka lenne. Amolyan cégarculat, ími egyrészt kifejezi, hogy csak tiszta forrásból, természetes anyagokat felhasználva készítjük a portékát. Nem tudom, hogy ettől mennyivel kellene drágábban adni a sajtot, de nem hiszem, hogy sokkal. Viszont sokkal szebb lenne...
Én akár egy nagy telken álló jurtában is el tudék éldegélni, de attól tartok, hogy ilyen (ezer évekig remekül működő) körülmények között nem lehetne betartani a(z amúgy teljesen felesleges) HACCP előírásokat. Meg abban is biztos vagyok, hogy az én szívem csücske nem ilyen életet képzel el magának... Igaza lehet!
Beszolda