Az Élet Kövei

Teleírt lapokból áll az életünk. utóbb majd néhány elkopott papír kihull, a többit meg csendben elfelejtjük.

Beszolda

Széljegyzetek

dögcédulák

adjátok vissza a hegyeimet (1) agylövés (3) agymenés (52) agymosás (3) ajándék (40) ajándékötlet (1) ajánló (1) ajovoemlekei (7) álhír (1) alkotmányozási láz (2) álláskeresés (10) álmodik a nyomor (1) aloe palánta (1) álom (1) áltudomány (1) andixtól (1) animátor (1) anyaggazdálkodás (1) apa kezdodik (10) apokalipszis (2) aranytojás (1) árhullás (1) auchan (1) autó (2) automatikus tárgyeset (1) a gyűjtögetés lélektana (1) a legkisebb is számít (38) a zen és a kerékpárápolás művészete (1) Balaton (2) bankolda (4) barlanglakás (1) bebútorozunk (1) behatárolás (4) betelepülés (4) bkv (3) blog ajánló (2) blog sablon (1) bogyófogyasztó (1) boldogság (1) borúra derű (1) bösztörpuszta 2012 (1) bringa (3) bringatúra (3) bringázás (1) bringa körút (1) bringa túra (6) budai vár (1) budavári kutakodás (1) buda vetus (1) busz (1) canon (1) céllövészet (1) csak zene (1) család (4) családi emlékezés (1) csináldmagad (2) csináld magad (2) csudavilág (6) cv (1) dalárda (2) dob (1) eger (2) egészség (4) Egri csillagok IC (1) egyszer lent (1) életszövedékek (3) emlékezés (1) empiriokriticizmus (1) ének az esőben (1) evés (1) falafeltáró (1) fegyver szervíz (1) felajánlás (2) feltámadás (1) fenn héjja (1) fényben járni (2) festés (7) fogyatkozás (1) földrengés (1) fotó (7) fotofrusztráció (1) fotogén világ (1) főzőcske (16) főzőcske de okosan (1) fürkészkedés (3) fűtésszezon (1) futurealizmus (74) futurológia (1) füvészkert (1) gamo pr 15 (2) gamo pr 45 (1) ganyézás... (1) gastrologgia (4) gennyes teszkó (1) gödöllői lovas majális 2013 (1) gondolatok (126) gondolatok a küldetésről (4) gondolatok életrő és halálról (4) google wave (1) gunner se (1) gyerekműsor (1) halhatatlanság (2) hány inger? (2) hapidrum (1) hármashalom (1) háziorvos (3) házi barkács (1) ha én egyszer (2) hellókarácsony (2) helyi pénz (1) heti főzős (1) hirlevél (2) (2) hónapolás (1) hunság (1) húsragasztó enzim (1) IC/gyorsvonat (1) identitás (6) időkiesés (1) idő utazás (5) így kaptam így adom tovább (1) ikarusz lőtér (1) IKEA (1) írás (3) iszap pakolás (1) it terror (2) játék (2) jog (2) jól lakunk (2) jövendölés (1) jövő (1) jövőfürkészés (6) káin és ábel (1) kaland (1) kaptárkő (1) kelengyeparty (1) kell egy kis energia (16) kemence (1) képeladás (3) képregény (1) képtelenség (2) kereskedelmi percek (5) késelő (1) készletnyilvántartás (1) készülődés (1) kész átverés (6) kétarc (1) kétünnepközt (1) kirándulás (4) kísérleti stádium (2) kisfilm (1) kiskert (3) kitekintés (1) kitelepülés (3) klikkaképre! (1) KÖKI terminál (1) kolbász és pálinka (1) kölcsönvett gondolat (5) konyhapárt (4) kormorán (1) korona (1) kőszeg (4) közösség fül (6) kritikus tömeg (1) kultúra (12) LA (1) lánclevél (1) letelepülés (5) lomok (2) lopott gondolat (11) lottó láz (1) lovagvilág (2) mag (1) magyar címer (1) május 1 (1) mák (1) március15 (1) Margit sziget (1) mátyásföld (1) MÁV (1) máv (1) máv nosztalgia (2) ma mulatunk (1) mese (15) mesélő (4) mese habbal (2) mezőgazdasági múzeum (1) micsoda szilveszter (3) mikulás (2) mindennapok (27) mítosz (7) mogy 2012 (1) motor (1) múltidéző (9) munkakeresés (11) muzsika (1) muzsikálódás (1) nagyvilág (3) nagy utazás (1) napfényfürdő (1) napi (1) napi apró (1) naplás tó (1) nemzeti dohánybolt (1) nemzeti ünnep (1) nem csak az agyam megy (3) nem mindennapi (98) nem vicc (2) névtelenség (1) no comment (3) nyaralás (2) nyaral a család (2) nyavaják (32) nyeldeklő (1) nyelv tan (1) nyitvatartás (1) oltás (2) önfenntartás (1) ópusztaszert (1) óraállító (1) ősmagyarság (2) összegyűjtött receptjeim (23) otthon édes otthon (3) palya bea (1) papírsárkány (1) pécs (4) pelenkatorta (1) pestimese (2) piac (2) pisztoly (1) pletyka (1) politika (5) programajánló (4) pünkösdölés (1) rabszolga sors (3) rájövés (1) rakodás (1) remeteszurdok (1) ruzsa magdi (1) sárkányeregetés (1) sólyom (1) soping (7) spam (3) spamédia (2) spamologia (1) szabadság (4) szabad vasárnapot (1) szaloncukor (1) szandál lista (1) szappangyár (2) szarok a szomszédra (1) szar az egész (2) szedett vedett (2) székely (1) személyiségteszt (2) szemen szedett igazság (24) szentivánéj (1) szent korona (11) szerintem (5) szervezkedés (1) színház (3) szobanövény (2) szombathely (1) szösszenet (3) sztrájk (1) szupervályog (1) takonyirtó kúra (1) takonykór (1) találkozó (1) táppénz (1) társasjáték (1) tavaszbarangolás (1) tekerés (1) tél (1) telefon (1) tele a tököm (2) téridőboncolás (2) természet (42) természetfeletti (13) TESCO gazdaságos (1) tesco titok (1) tojásár (1) történelmi agymenés (8) transzglutamináz (1) trombin (1) tyűha (32) tyúkketrec (1) új kép (5) undi (1) ünnep (49) ünnepi zabálós (1) ünnepség (1) utazás (3) útleírás (2) üzenet (2) vác (2) vácrátót (3) vadászat (1) választás (1) vásárlási láz (5) vers (1) verseim (1) vers mindegy kinek (3) veterán (1) vidd el ingyen (3) víg (2) vonat (3) vörösiszap (1) vörös oroszlán(y) (1) zagyválás (1) Címkefelhő

Link egy világ ez

Húsragasztó enzim

2012.03.24. 12:32 | Zef | Szólj hozzá!

Először akkor hallottam ilyenről, amikor Heston Blumental használta az egyik műsorában. Vagy talán akkor, amikor a nyílt sebek gyógyításáról láttam egy filmet? Utóbbi ugyan korábban volt, de nem vagyok benne biztos, hogy ugyanarról az anyagról van szó.

Tehát a húsragasztó egy sertésszívből és/vagy vérplazmából előállított por, ami a fehérjék közt hoz létre oldhatatlan kötéseket. A húsok felszínét a ragasztandó felületen megszórjuk a porral, vagy megkenjük annak oldatával, és egymáshoz illesztjük a darabokat. A "szeletet" megformázzuk, és néhány óra alatt végbemegy a folyamat. Akár a természetesre megtévesztésig hasonlító eredményt kaphatunk. Ügyesen alkalmazva, a nyesedékből olyan hússzeletek állíthatók elő, hogy a képzett hentest sem feltétlenül veszi észre a csalást.

Csalás? Abban az esetben mindenképp, ha a fogyasztó megtévesztésére alkalmas csomagolásban kínálják a terméket. Ugyanis a mesterségesen előállított szeletek valóban alkalmasak arra, hogy a fogyasztót félrevezessék. A nyesedékek, és a csontról mechanikusan lenyert maradékok összeállításával látszatra olyat lehet előállítani, ami a küllemével teljesen más, magasabb minőséget sugall.

Európai parlamenti nem a húsragasztó enzimre. 

Írta: Agromonitor.hu 2010. május 19. szerda, 16:48 

Megvétózta az Európai Parlament (EP) azt az európai bizottsági döntést, amely lehetővé tette, hogy az élelmiszeriparban adalékanyagként felhasználják a húsdarabok "összeragasztását" lehetővé tevő, trombin nevű enzimet. A strasbourgi plenáris ülésen az EP a szükséges többséget mindössze egyetlen szavazattal meghaladó, 370 vokssal szavazott a bizottsági határozat elutasítása mellett.

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó szerve, az Európai Bizottság (EB) azzal az érveléssel engedélyezte a termék ilyetén igénybe vételét uniós szinten, hogy több tagállamban már ma is használják (igaz, nem adalék-, hanem gyártási segédanyagként), továbbá alkalmazása olcsóbb hústermékek megjelenéséhez vezethet, az egészségre pedig nem ártalmas. Az EP-képviselők szerint azonban a "húsragasztás" a vásárlók becsapása lenne, így a fogyasztók érdekei azt kívánják, hogy az engedélyező döntést vonják vissza.

Húskészítményekben például arra használható a ragasztó enzim, hogy a húsrétegre szalonnát varázsoljon, így utánozva mondjuk a sonkát. Még egy kis folyékony füst, és kész a húsvéti reggelire való. A konyhafőnök további ajánlata a hamisított kínai tojás (<<Klikk). Egészségünkre! Az alábbi videó angol nyelvű, de aképek is magukért beszélnek :)

Éttermekben elvben nem használják ezt a ragasztót, bár elképzelésem sincs hogy készül a három tányér átmérőjű borjú bécsi, ha nem ragasztanak össze pár jófajta szeletet.

Ha használnám, akkor arra használnám, hogy a töltött húst úgy tudjam elkészíteni, hogy a töltelék biztosan nem folyik ki sütés közben azon a nyíláson, ahol bekerült. És akkor még csak nem is csalás, mert nem akartam megtéveszteni senkit. De jó lesz a hústű, vagy a bevarrás is.

Záró gondolatként a KOSÁR magazin 2010. júniusi számából a témával foglalkozó cikk végéről egy kicsi, de kártékony "hatékony" "országimázs" és "agrármarketing", hogy a fogyasztó tisztában legyen a világgal...

A séf szemével
A hírneves budapesti étterem főszakácsa a Kosártól hallott először a thrombinról. A séf szerint ők valószínűleg akkor sem használnák, ha engedélyezett lenne, ugyanakkor a hazai húsok gyenge minősége miatt nem csodálkozna, ha lenne étterem, amelynek eszébe jutna az adalékanyag, amikor szeretne szép bécsi szeletet készíteni…

FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS ÉS ÉRDEKES INGYENES MELLÉKLET

KOSÁR- a fogyasztók magazinja.

Nem is tudom mire vagyok dühösebb. Arra, hogy a borjúbécsi nyesedékből is készülhet, vagy arra, hogy egy fogyasztói magazinban ilyen orvul ekézik a magyar húst -ami egyébként csak azért tűnik gyengének, mert itthon az olcsó, silány minőségű, gyakran külföldről származó húsok és készítmények találhatók a hipermarketek polcain. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zefpress.blog.hu/api/trackback/id/tr844336817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: transzglutamináz trombin húsragasztó enzim
süti beállítások módosítása