Voltunk ma a BAH csomópontnál lévő biopiacon. Érdekes volt nézni milyen nagy élvezettel válogatott a nagyérdemű a randábbnál randább gubics almákból az egyik pultnál.
Egy pillanatig sem állítom, hogy csupa ronda áru lett volna mindenhol. Sőt, voltak igazán ínycsiklandó portékák. csak hát az árak nem nagyon voltak kint. Ahol meg igen, ott meg majd hanyattestünk. Felmagzott uborka kilója 600, csemegénél kicsit öregebb 700. Őszibarack 1200-1500 Ft/Kg. Fura volt...
Azt alapvetően nem értem, hogy miért kell háromszoros áron adni azt, ami elvileg keveseb anyagi ráfordítást, de nagyjából ugyanannyi élő erőt igényel. Az uborka és a paradicsom tipikusan ilyenek. Az is csak feltételezés, hogy kisebb a terméshozam.
A mangalica húst sem értem. Ez a faj a jég hátán is megél. Kevesebb a húsa, több a zsírja, de sokkal kevesebbe kerül a tartása. Akkor hogy a fenébe kerül négyszeresébe mint a többi? Tudom én, hogy nagyipar, hogy nyomott árak, hogy kizsigerelt termelők, de ezt a különbséget akkor sem értem.
Csak kellene az kis farm, ahol mindent megtermelhetünk magunknak. A farm mellett nem tettem le a vendéglátásról sem. Farm, fogadó, de szép is az elképzelés.
Beszolda