Alakulásunk szép históriája //zefpress.blog.hu 2011.06.10.
Pünkösd előtti péntek van. Ma hajnalban indult a Székely gyors Csíksomlyóra a búcsúba, ahová idén sem mentünk el. Még azt nem tudom hogyan, de jövőre biztosan ott leszek én is. Nekem nem annyira vallásos áhitat, mintsem lelki töltődés miatt szükséges elmennem oda. S ha a Székely gyorsra jövőre sem telik, akkor igazi zarándoklatként elmegyek biciklivel. Ha kell, kerülőutakon, ha kell méterenkint araszolva, de elmegyek. Látatlanban azt mondanám, hogy 600-650 kilométer az út innen tőlünk. Sík terepen, közepes tempóval hajtva egy bő hét alatt meg lehet járni az utat oda, s vissza ugyancsak, meg az ott eltöltött idő –hát, egy hónapot lehetne rá szánni ha volna, meg pénz ilyesmire. E helyett mi holnap reggel elmegyünk egy hétre Egerbe házat felügyelni. Nem mintha ez rossz program volna a kedvessel. Más dolgunk nem nagyon lesz majd, mint jól érezni magunkat meg egymást. Naponta el kell látni a jószágot, így messze el nem fogunk kódorogni. A völgy gyalogszerrel sincs messze, borozáshoz meg jót tesz a séta. Öcsi kérte, hogy (a 16-os pincétől felfelé) vegyünk neki jóféle egri bort néhány litert. Talán a hét második felében, ahogy szoktunk, elmegyünk majd a Szalajka völgybe pisztrángozni. Szedünk rózsát anyós kertjéből a rózsavízhez, meg majd keresek receptet is hozzá. Bár most ahogy forgatom az agyam, talán a Horváth Ilonában van erre útmutatás, mindjárt meg is nézem... És nem is tévedtem! Rózsaszörp Horváth Ilona Szakácskönyv [Vince Kiadó, az 1993-ban megjelent kiadás nyolcadik utánnyomása; 339. oldal] –kis változtatással éppen jó lesz rózsavíznek is. 30 dkg vastag húsú, piros rózsaszírmot felteszünk főni 2 liter vízben. Addig főzzük, mig a lé piros, a szírmok fehérek nem lesznek. (nekem eddig érdekes, a recept folytatódik még). Szitára öntjük, hogy a leve lecsepeghessen, nem nyomkodjuk! Kimérjük és ahány pohár, annyi pohár cukorral 20 percig forraljuk. Előkészített, száraz üvegekbe töltjük, ha kihült bedugaszoljuk. Felbuzdulva nézegettem a többi szakácskönyvet, de sem Frank Júlia Óriási Szakácskönyve, sem F. Nagy Angéla A Család Szakácskönyve című munkája nem tartalmaz efféle receptúrát –vagy én nem találtam meg, különösen az elsőnél lehet ez így. Hasonlóan jártam a Ragyogó Szakácskönyv –régi magyar ízek eredeti receptek alapján című könyv és további kettő esetében is. Ellenben Andics pont jókor telefonált rám, hogy megkérdezzem tőle, tud-e segíteni. természetesen tud. Ad egy elérhetőséget valakihez, aki minden készítményébe használ rózsát, mert az kiváló bőrtápláló, ápoló szer. Na majd kiderül, ad-e nekem receptet? Már mondtam, hogy ez a rózsa szappanhoz kell majd. Olajat azt hiszem elég költséges készíteni, így maradok a kevésbé hatásos, de talán megfelelő rózsavíznél. Aztán majd kiderül hogy szolgál szappan formájában a dolog. Később ki akarok próbálni olyanokat is, mint a fűszeres szappanok. A bazsalikom balzsamos illata például kifejezetten tetszik. Azt nem tudom, hogy szappanná lényegülve megőriz-e majd valamicskét az aromájából, vagy hogy miféle hatása lesz bőrön át, de azért majd kipróbálom. Addig is kalandra fel!
Beszolda