Gyakran bosszankodom a boltok polcai előtt. Állok, és nem nagyon hiszek a szememnek. Az tiszta sor, hogy nálunk kevesen termelnek narancsot, banán ültetvényeink sem igen vannak, de úgy tanultam, hogy a makói hagyma fogalom. Az is! Méghozzá elvont, mert van a polcon holland, német és osztrák hagyma, de makói nincs. Olyan van, hogy magyar szalagos háló címkéjére az van írva, hogy származás: Kína, csomagolva: Makó... Köszönjük! Én a kínai fokhagymát sem szeretem. Ne legyen háromszor akkora, attól az nem jó! Legyen olyan amilyen, de fokhagyma illata, íze és zamata legyen, ahogy gyerekkoromban volt.
Szörnyűséges dolog úgy vásárolni, hogy a magyarnak hirdetett áru is csak itthon (át)csomagolt. Mézet boltban már nem veszek, csak az ismerős termelőtől, amig ki nem derül róla is, hogy amit árul az izocukor-szirup.
A Bionak nevezett piac meg egy vicc! Komolyan nem értem az embereket. Mindig ezt mondom, de ezt tapasztalom. Állnak átszellemült arccal egy tál fonnyadt, varas, férges gyümölcs felett és dicsérik a gondos gazdát... Egyszerűen nem értem! És mindezt hatszoros áron, mint a boltban -mert ez bio és magyar(?). Jó lenne e téren is rendet tenni az emberek fejében. Attól, hogy a gazda nem gondozza a növényt ezért az úgy terem ahogy tud, még nem válik gondos biogazdává. Bio nem attól lesz a termék, hogy elhagyjuk a növényvédelmet és kártevő mentesítést, hanem attól, hogy mindezt természetes és hagyományos módon végezzük.
A HACCP szerint az első osztályú csemege uborka 12cm hosszú, 2,7 cm kerületű, 10,67g tömegű, enyhén ívelt alakú, sima felületű, csomómentes, 30 mikron héjvastagságú, #0f3600-tól #9dc03e-ig terjedő színű... Ennek az az oka, hogy ezt a legegyszerűbb befőttes üvegbe applikálni ipari körülmények között, és így hasonlít leginkább a grafikus csomagolási terveire. De ez nem azt jelenti, hogy a háztájinak meg ócskának, felmagzottnak, plöttyedtnek és csúnyának kell lennie, hogy bio minősítést szerezhessen.
Szóval, csak magyar árut, de azt is ésszel!
Beszolda