Teljesen bele vagyok szerelmesedve a sajtkészítésbe. Amikor először (és eddig utóljára) készítettem sajtot, még nem gondoltam, hogy ez ilyen tartós érdeklődés lesz.
Tudom, hogy sok a dolog az állatokkal, hajnali kelés, fejés, sajtkészítés is munkás, aztán a sok odafigyelés a körülményekre, aztán felvevőpiacot találni a terméknek. Mindezt tudom, de akkor is sokkal hasznosabbanak tartom az efféle munkát, mint a kalapácsreszelést*.
* kalapácsreszelés az, amikor kelletlenségből és szív nélkül végzi az ember a rutinná vált kényszermunkát. Hajnalban irány a gyár arctalan tömege, hazafelé meg a kocsma.
Rengeteg kapcsolódó információt gyűjtöttem/tünk sajt ügyben. Eszközök, anyagok, technikák és receptek. Legegyszerűbb a lógatós gomolya készítés. A gomolyához aztán semmi extra nem kell. Érlelt sajtokhoz már szükséges a sajtforma, a sajtkultúra, azt érdemes nagyban készíteni, amihez kell természetesen egy megfelelő méretű szárító helység is.
Kell majd egy füstölő is, hogy a sok finom pareňicát el tudjuk készíteni. Meg más sajtokat is lehet füstölni. Teljesen rá vagyok pörögve a dologra. Már csak az öt számra volna szükségem, hogy el tudjuk kezdeni... Sajtot akarok készíteni!
Beszolda