Az Élet Kövei

Teleírt lapokból áll az életünk. utóbb majd néhány elkopott papír kihull, a többit meg csendben elfelejtjük.

Beszolda

Széljegyzetek

dögcédulák

adjátok vissza a hegyeimet (1) agylövés (3) agymenés (52) agymosás (3) ajándék (40) ajándékötlet (1) ajánló (1) ajovoemlekei (7) álhír (1) alkotmányozási láz (2) álláskeresés (10) álmodik a nyomor (1) aloe palánta (1) álom (1) áltudomány (1) andixtól (1) animátor (1) anyaggazdálkodás (1) apa kezdodik (10) apokalipszis (2) aranytojás (1) árhullás (1) auchan (1) autó (2) automatikus tárgyeset (1) a gyűjtögetés lélektana (1) a legkisebb is számít (38) a zen és a kerékpárápolás művészete (1) Balaton (2) bankolda (4) barlanglakás (1) bebútorozunk (1) behatárolás (4) betelepülés (4) bkv (3) blog ajánló (2) blog sablon (1) bogyófogyasztó (1) boldogság (1) borúra derű (1) bösztörpuszta 2012 (1) bringa (3) bringatúra (3) bringázás (1) bringa körút (1) bringa túra (6) budai vár (1) budavári kutakodás (1) buda vetus (1) busz (1) canon (1) céllövészet (1) csak zene (1) család (4) családi emlékezés (1) csináldmagad (2) csináld magad (2) csudavilág (6) cv (1) dalárda (2) dob (1) eger (2) egészség (4) Egri csillagok IC (1) egyszer lent (1) életszövedékek (3) emlékezés (1) empiriokriticizmus (1) ének az esőben (1) evés (1) falafeltáró (1) fegyver szervíz (1) felajánlás (2) feltámadás (1) fenn héjja (1) fényben járni (2) festés (7) fogyatkozás (1) földrengés (1) fotó (7) fotofrusztráció (1) fotogén világ (1) főzőcske (16) főzőcske de okosan (1) fürkészkedés (3) fűtésszezon (1) futurealizmus (74) futurológia (1) füvészkert (1) gamo pr 15 (2) gamo pr 45 (1) ganyézás... (1) gastrologgia (4) gennyes teszkó (1) gödöllői lovas majális 2013 (1) gondolatok (126) gondolatok a küldetésről (4) gondolatok életrő és halálról (4) google wave (1) gunner se (1) gyerekműsor (1) halhatatlanság (2) hány inger? (2) hapidrum (1) hármashalom (1) háziorvos (3) házi barkács (1) ha én egyszer (2) hellókarácsony (2) helyi pénz (1) heti főzős (1) hirlevél (2) (2) hónapolás (1) hunság (1) húsragasztó enzim (1) IC/gyorsvonat (1) identitás (6) időkiesés (1) idő utazás (5) így kaptam így adom tovább (1) ikarusz lőtér (1) IKEA (1) írás (3) iszap pakolás (1) it terror (2) játék (2) jog (2) jól lakunk (2) jövendölés (1) jövő (1) jövőfürkészés (6) káin és ábel (1) kaland (1) kaptárkő (1) kelengyeparty (1) kell egy kis energia (16) kemence (1) képeladás (3) képregény (1) képtelenség (2) kereskedelmi percek (5) késelő (1) készletnyilvántartás (1) készülődés (1) kész átverés (6) kétarc (1) kétünnepközt (1) kirándulás (4) kísérleti stádium (2) kisfilm (1) kiskert (3) kitekintés (1) kitelepülés (3) klikkaképre! (1) KÖKI terminál (1) kolbász és pálinka (1) kölcsönvett gondolat (5) konyhapárt (4) kormorán (1) korona (1) kőszeg (4) közösség fül (6) kritikus tömeg (1) kultúra (12) LA (1) lánclevél (1) letelepülés (5) lomok (2) lopott gondolat (11) lottó láz (1) lovagvilág (2) mag (1) magyar címer (1) május 1 (1) mák (1) március15 (1) Margit sziget (1) mátyásföld (1) MÁV (1) máv (1) máv nosztalgia (2) ma mulatunk (1) mese (15) mesélő (4) mese habbal (2) mezőgazdasági múzeum (1) micsoda szilveszter (3) mikulás (2) mindennapok (27) mítosz (7) mogy 2012 (1) motor (1) múltidéző (9) munkakeresés (11) muzsika (1) muzsikálódás (1) nagyvilág (3) nagy utazás (1) napfényfürdő (1) napi (1) napi apró (1) naplás tó (1) nemzeti dohánybolt (1) nemzeti ünnep (1) nem csak az agyam megy (3) nem mindennapi (98) nem vicc (2) névtelenség (1) no comment (3) nyaralás (2) nyaral a család (2) nyavaják (32) nyeldeklő (1) nyelv tan (1) nyitvatartás (1) oltás (2) önfenntartás (1) ópusztaszert (1) óraállító (1) ősmagyarság (2) összegyűjtött receptjeim (23) otthon édes otthon (3) palya bea (1) papírsárkány (1) pécs (4) pelenkatorta (1) pestimese (2) piac (2) pisztoly (1) pletyka (1) politika (5) programajánló (4) pünkösdölés (1) rabszolga sors (3) rájövés (1) rakodás (1) remeteszurdok (1) ruzsa magdi (1) sárkányeregetés (1) sólyom (1) soping (7) spam (3) spamédia (2) spamologia (1) szabadság (4) szabad vasárnapot (1) szaloncukor (1) szandál lista (1) szappangyár (2) szarok a szomszédra (1) szar az egész (2) szedett vedett (2) székely (1) személyiségteszt (2) szemen szedett igazság (24) szentivánéj (1) szent korona (11) szerintem (5) szervezkedés (1) színház (3) szobanövény (2) szombathely (1) szösszenet (3) sztrájk (1) szupervályog (1) takonyirtó kúra (1) takonykór (1) találkozó (1) táppénz (1) társasjáték (1) tavaszbarangolás (1) tekerés (1) tél (1) telefon (1) tele a tököm (2) téridőboncolás (2) természet (42) természetfeletti (13) TESCO gazdaságos (1) tesco titok (1) tojásár (1) történelmi agymenés (8) transzglutamináz (1) trombin (1) tyűha (32) tyúkketrec (1) új kép (5) undi (1) ünnep (49) ünnepi zabálós (1) ünnepség (1) utazás (3) útleírás (2) üzenet (2) vác (2) vácrátót (3) vadászat (1) választás (1) vásárlási láz (5) vers (1) verseim (1) vers mindegy kinek (3) veterán (1) vidd el ingyen (3) víg (2) vonat (3) vörösiszap (1) vörös oroszlán(y) (1) zagyválás (1) Címkefelhő

Link egy világ ez

Az elképzelések

2010.08.25. 13:05 | Zef | Szólj hozzá!

Még mindig a kulináris vonulat, de kezdjük az elején. Abban teljesen és egyre inkább biztos vagyok, hogy nem vagyok jó alkalmazott. Sőt pocsék alkalmazott vagyok. Kifejezetten utálom, ha rabszolgának néznek. Másfelöl a földbirtokos őseim vére is tiltakozik, ha értelmetlen rabszolgamunkával a létminimum alatti kereseti lehetőségben merül ki a létért való kűzdelmem... Sajnálom, de ez a napszámos munkavállalósdi nekem tényleg nem megy.

Viszont nagy lehetőséget látok abban, ha a gasztronómiai érdeklődésemet és a természethez fűző vonzalmamat jól kihasználva állítok elő olyan finomságokat, amit a városi emberek is szívesen megkóstolnak és megvásárolnak tőlem/tőlünk. Na már most a házi sajt ilyen, de az erdei termékek is ilyenek. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos ízek és a hagyományos (tartósító és egyéb adalékoktól mentes) technológiák igen is életképesek és a mai igényeknek is tökéletesen megfelelnek.

Tehát először is a sajtkészítés. Tudok egy helyet, ahol igazi fölözetlen, gazdag és eredeti házi tejet lehet venni. Na már most a napokban veszek néhány litert és a saját szakállamra elkezdek sajtot készíteni belőle. A nem titkolt cél, hogy kitanuljam a sajtkészítés "minden(?)" fortélyát. Aztán a sajtot rögtön tovább is hasznosítom és a kis fűszeres ültetvényünkkel, meg néhány jó recepttel felszerelkezve nekilátok pácolt sajtcsemegét készíteni.

Kezdtem azzal, hogy néztem szakkönyveket. Egészen sokfélét lehet találni. Aztán textil pelenkát. Találtam egy oldalt, 240 forintért magyar textilpelenka, nagyszerű! Szegediek, na nem baj. Aztán a forma következett. Egész sokat találtam (kép nélkül), meg egy hobby sajtkészítő szettet 18 ezerért. Ha komolyan gondoljuk, egy ilyenbe érdemes volna beruházni az elejlén, amig gyakoroljuk a dolgot.

A friss, gomolya jellegű sajtokhoz elég, ha az alvadékot fellógatjuk és az saját súlyánál fogva kicsepeg. Ebből akár főzött, gyúrt sajtokat is lehet készíteni, mint mondjuk a parenyica. A füstölés egy érdekes kérdés. Itt, a panel lakásban valószínűleg nem kivitelezhető. Mondjuk kellene egy nagyobb konyha is, ahol elő lehet készíteni a nyersanyagokat és a feldolgozást is meg lehet oldani -ez egyelőre nem kivitelezhető. Bár anyóséknál akár ez is. drágám édesanyaja remekül füstöl.

Zárójelben jegyzem meg, hogy az is megfordult a fejemben, hogy anyósékat bevonva lehetne egy kis házi üzemet létesíteni Egerben... Már csak azért is, mert ott van a Bükk, ahonnan rengeteg erdei hozzávalót be lehetne szerezni. Nem is annyira a sajthoz, mint a többi tervezett termékhez. Lekvárokhoz bogyókat, befőtthöz és savanyúsághoz gombát és más erdei finomságokat. Valahol (Eger és Egerbakta között) van egy elhagyott telkük is, ha jól rémlik.

A cigányok fosztogatták a termést, ezért felhagytak a művelésével. A magam részéről akár ki is költöznék nyárra egy Jurtával (haha -egy jurta nagyjából másfél millió forint volna), meg néhány kecskével, birkával. Ezen a telken el lehetne kezdeni fűszereket termeszteni, de a környéken van sok gyűjteni való növény, bogyó is. Bodza, som, kökény, galagonya, de megteremne a homoktövis bokor is. Nem külömben a gombák. Ezeket fel lehetne használni lekvárok, és befőttek és savanyúságok készítésére, vagy a sajtok ízesítéséhez.

Egy kemencével meg még egyéb saját használatra vagy eladásra szánt dolgot el lehetne készíteni. és akkor elöjön a vendéglátós elképzelésem, hogy mindemellett milyen jó volna frissen készített ínyencségekkel kínálni a betérőket. Arról nem is beszélve, hogy a kerti gyümölcsökből remek pálinkát lehtne főzetni a hosszú téli napokra, amikor van idő festeni.  Na hát ilyeneken morfondíroztam...

De szép is volna!

A bejegyzés trackback címe:

https://zefpress.blog.hu/api/trackback/id/tr892246638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: agymenés nem mindennapi
süti beállítások módosítása