Még szinte véget sem ért a karácsonyi tortúra, itt van a nyakunkon a szilveszter. Lehet megint mire fogni a nagy zabálást és a mértéktelen ivást. Így télvíz idején jól jön egy kis extra kalória a farkasordító hideg ellen. Az már más tészta, hogy idén elmaradt a tél -eddig.
De mi is az a kék hold? Hát kérem tisztelettel az egy koktél, úri néven BlueMoon. Na most az a furcsa helyzet állt elő, hogy ilyen néven több koktélt is találtam, de merőben eltérnek egymástól. Nekem az alábbi tetszik jobban:
Hozzávalók:
1 csésze tört jég
1 / 4 csésze vodka,
1 / 4 csésze Blue Curacao
1 / 4 csésze tejszínhab
2 evőkanál vanília ízű szirup
2 evőkanál friss narancslé
1 evőkanál Cointreau vagy más, narancs ízű likőr
Elkészítése: (a google fordító szerint)
Egy turmixgép, össze valamennyi összetevőt és forgatagában egészen sima. Öntsük négy martini szemüveg (4 oz.), És körettel peremén minden üveg egy szelet narancs.
Szerintem meg: minden alkotót tegyünk a turmixba és nyomjuk simára. Az eredményt töltsük martinis pohárba (véletlen se szemüvegbe!). A poharakat díszítsük narancs karikákkal.
Szóval ez volna a kék hold? Egy síma koktél? Nem!
Idén szilveszterkor egy nagyon ritka csillagászati jelenség is csatlakozik az óévbúcsúztatókhoz, ez pedig nem más, mint a telihold! Ezt az egyedülállóan ritka jelenséget idén vagy látjuk, vagy nem, mert valószínű, hogy esni fog, az meg a felhőkből jön, az meg eltakarja ezt a pompás látványt.
Amúgy nem vicc, tényleg a teliholdat nevezik kék holdnak, már ha az egy hónapon belül kétszer is megfigyelhető az éjszakai égbolton. Mivel az űr a legvégső határ, és ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó (mekynek feladata különös új világok fölfedezése, új életformák, új civilizációk fölkutatása és hogy eljusson oda ahová még senki nem merészkedett), biztosak lehetünk benne, hogy az ég-világon rajtunk kívül sehol nincs ennek különösebb jelentősége.
Annak persze már van, hogy a jelenséget nem fogjuk látni az időjárási előrejelzések szerint az esőtől. Tavaly nagyon szép lett a táj. Az új évet szikrázó napsütés és vakítóan csillogó hótakaró fogadta. Nem mondom, ma is fehér minden ha kinézek az ablakon, de ez talán ma a ködtől van..
Jajuteszembe, összeállt a szilveszteri menü:
előétel: velős pirítós, ahogy nagyanyáink készítették
leves: (helyett) házi kocsonya
saláta: majonézes burgonya és majonézes zöldségek sült virslivel
éjfél előtt: virsli mustárral, kenyérrel -mellé zúzmarás, habzó sör.
éjfélkor: természetesen pezsgő
éjfél után: lencseleves
közben bármikor desszert: tiramisu
Hát ennyit sikerült kiokoskodni. És a nagy ünneplés közben azért vessünk egy pillantást a holdra, hátha mégis kéken fog ragyogni az égen!
Beszolda