Az Élet Kövei

Teleírt lapokból áll az életünk. utóbb majd néhány elkopott papír kihull, a többit meg csendben elfelejtjük.

Beszolda

Széljegyzetek

dögcédulák

adjátok vissza a hegyeimet (1) agylövés (3) agymenés (52) agymosás (3) ajándék (40) ajándékötlet (1) ajánló (1) ajovoemlekei (7) álhír (1) alkotmányozási láz (2) álláskeresés (10) álmodik a nyomor (1) aloe palánta (1) álom (1) áltudomány (1) andixtól (1) animátor (1) anyaggazdálkodás (1) apa kezdodik (10) apokalipszis (2) aranytojás (1) árhullás (1) auchan (1) autó (2) automatikus tárgyeset (1) a gyűjtögetés lélektana (1) a legkisebb is számít (38) a zen és a kerékpárápolás művészete (1) Balaton (2) bankolda (4) barlanglakás (1) bebútorozunk (1) behatárolás (4) betelepülés (4) bkv (3) blog ajánló (2) blog sablon (1) bogyófogyasztó (1) boldogság (1) borúra derű (1) bösztörpuszta 2012 (1) bringa (3) bringatúra (3) bringázás (1) bringa körút (1) bringa túra (6) budai vár (1) budavári kutakodás (1) buda vetus (1) busz (1) canon (1) céllövészet (1) csak zene (1) család (4) családi emlékezés (1) csináldmagad (2) csináld magad (2) csudavilág (6) cv (1) dalárda (2) dob (1) eger (2) egészség (4) Egri csillagok IC (1) egyszer lent (1) életszövedékek (3) emlékezés (1) empiriokriticizmus (1) ének az esőben (1) evés (1) falafeltáró (1) fegyver szervíz (1) felajánlás (2) feltámadás (1) fenn héjja (1) fényben járni (2) festés (7) fogyatkozás (1) földrengés (1) fotó (7) fotofrusztráció (1) fotogén világ (1) főzőcske (16) főzőcske de okosan (1) fürkészkedés (3) fűtésszezon (1) futurealizmus (74) futurológia (1) füvészkert (1) gamo pr 15 (2) gamo pr 45 (1) ganyézás... (1) gastrologgia (4) gennyes teszkó (1) gödöllői lovas majális 2013 (1) gondolatok (126) gondolatok a küldetésről (4) gondolatok életrő és halálról (4) google wave (1) gunner se (1) gyerekműsor (1) halhatatlanság (2) hány inger? (2) hapidrum (1) hármashalom (1) háziorvos (3) házi barkács (1) ha én egyszer (2) hellókarácsony (2) helyi pénz (1) heti főzős (1) hirlevél (2) (2) hónapolás (1) hunság (1) húsragasztó enzim (1) IC/gyorsvonat (1) identitás (6) időkiesés (1) idő utazás (5) így kaptam így adom tovább (1) ikarusz lőtér (1) IKEA (1) írás (3) iszap pakolás (1) it terror (2) játék (2) jog (2) jól lakunk (2) jövendölés (1) jövő (1) jövőfürkészés (6) káin és ábel (1) kaland (1) kaptárkő (1) kelengyeparty (1) kell egy kis energia (16) kemence (1) képeladás (3) képregény (1) képtelenség (2) kereskedelmi percek (5) késelő (1) készletnyilvántartás (1) készülődés (1) kész átverés (6) kétarc (1) kétünnepközt (1) kirándulás (4) kísérleti stádium (2) kisfilm (1) kiskert (3) kitekintés (1) kitelepülés (3) klikkaképre! (1) KÖKI terminál (1) kolbász és pálinka (1) kölcsönvett gondolat (5) konyhapárt (4) kormorán (1) korona (1) kőszeg (4) közösség fül (6) kritikus tömeg (1) kultúra (12) LA (1) lánclevél (1) letelepülés (5) lomok (2) lopott gondolat (11) lottó láz (1) lovagvilág (2) mag (1) magyar címer (1) május 1 (1) mák (1) március15 (1) Margit sziget (1) mátyásföld (1) MÁV (1) máv (1) máv nosztalgia (2) ma mulatunk (1) mese (15) mesélő (4) mese habbal (2) mezőgazdasági múzeum (1) micsoda szilveszter (3) mikulás (2) mindennapok (27) mítosz (7) mogy 2012 (1) motor (1) múltidéző (9) munkakeresés (11) muzsika (1) muzsikálódás (1) nagyvilág (3) nagy utazás (1) napfényfürdő (1) napi (1) napi apró (1) naplás tó (1) nemzeti dohánybolt (1) nemzeti ünnep (1) nem csak az agyam megy (3) nem mindennapi (98) nem vicc (2) névtelenség (1) no comment (3) nyaralás (2) nyaral a család (2) nyavaják (32) nyeldeklő (1) nyelv tan (1) nyitvatartás (1) oltás (2) önfenntartás (1) ópusztaszert (1) óraállító (1) ősmagyarság (2) összegyűjtött receptjeim (23) otthon édes otthon (3) palya bea (1) papírsárkány (1) pécs (4) pelenkatorta (1) pestimese (2) piac (2) pisztoly (1) pletyka (1) politika (5) programajánló (4) pünkösdölés (1) rabszolga sors (3) rájövés (1) rakodás (1) remeteszurdok (1) ruzsa magdi (1) sárkányeregetés (1) sólyom (1) soping (7) spam (3) spamédia (2) spamologia (1) szabadság (4) szabad vasárnapot (1) szaloncukor (1) szandál lista (1) szappangyár (2) szarok a szomszédra (1) szar az egész (2) szedett vedett (2) székely (1) személyiségteszt (2) szemen szedett igazság (24) szentivánéj (1) szent korona (11) szerintem (5) szervezkedés (1) színház (3) szobanövény (2) szombathely (1) szösszenet (3) sztrájk (1) szupervályog (1) takonyirtó kúra (1) takonykór (1) találkozó (1) táppénz (1) társasjáték (1) tavaszbarangolás (1) tekerés (1) tél (1) telefon (1) tele a tököm (2) téridőboncolás (2) természet (42) természetfeletti (13) TESCO gazdaságos (1) tesco titok (1) tojásár (1) történelmi agymenés (8) transzglutamináz (1) trombin (1) tyűha (32) tyúkketrec (1) új kép (5) undi (1) ünnep (49) ünnepi zabálós (1) ünnepség (1) utazás (3) útleírás (2) üzenet (2) vác (2) vácrátót (3) vadászat (1) választás (1) vásárlási láz (5) vers (1) verseim (1) vers mindegy kinek (3) veterán (1) vidd el ingyen (3) víg (2) vonat (3) vörösiszap (1) vörös oroszlán(y) (1) zagyválás (1) Címkefelhő

Link egy világ ez

húsvét után szabadon

2010.04.05. 13:21 | Zef | Szólj hozzá!

Mesétől kaptam egy kis receptgyűjteményt, amit alant osztok meg olvasóimmal is. Bár utólag, legfeljebb jövőre lesznek használhatóak az újítások. 

Nők Lapja Cafe, Dubravecz Emese, 2010. 03. 30. 

Itt az ideje, hogy másképp gondolkodj az unalomig ismert tormás sonkáról! Elképesztő ötletek, izgalmas variációk az ünnepi asztalra. 

Áfonyás mázas: Átlósan vagdald be a sonka bőrét, locsold meg 1-2 evőkanállal, és lefedve kezdd el puhára sütni. Locsolj rá 1-2 evőkanál vörösbort. Néhány evőkanál áfonyalekvárt keverj össze fél deci vörösborral, 1-1 kiskanál mustárral, mézzel, fahéjjal, csipetnyi sóval, borssal. A sütés vége felé kend meg ezzel a mázzal, és hagyd, hogy rákaramellizálódjon a sonkára.

Mézes-mustáros mázban: Vagdald be a sonka bőrét, és lefedve kezdd el puhára sütni. Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet. 1 deci mézet keverj össze fél deci ketchuppal, és a sütés vége felé kend meg vele a sonkát. Ezután fedő nélkül főzd legalább 20 percig, amíg szép pirosas színt kap. 

Narancsmázzal kenegetve: Átlósan vagdald be a sonka bőrét, és locsold meg egy narancs kifacsart levével. Sütőben 1-2 óra alatt, alufóliával betakarva párold puhára.A mázhoz keverj össze egy bögre (2,5 decis) barna cukrot, 3 evőkanál mézet, egy narancs levét, fél deci fehér bort, 1 evőkanál mustárt. Forrald össze, és 1 óra sütés után negyedóránként locsold meg vele a húst. Ha marad a mártásból, tálalhatod szószként a hús mellé. 

Kólában főzve: A meglepő ötlet Nigellától, az angolok konyhatündérétől ered, a kóla nem annyira a sonka ízvilágát befolyásolja, hanem sokkal inkább porhanyóssá puhítja a húst. Egy kisebb (kb. 1,5 kilós) sonkát főzz puhára 2 liter Coca-Colában. Úgy 2 órányi főzés után vedd ki a sonkát a főzőléből, kend meg a mustár és a méz egyenlő arányú keverékével, majd sütőben fél óra alatt süsd készre. 

Kínai stílusban: Keverj össze 1 deci rizsbort (esetleg fehérbort) ugyanannyi mézzel, fél deci szójaszósszal és 1 kiskanálnyi reszelt gyömbérrel. A sütőben sült sonkát félóránként kenegesd ezzel a mázzal. A sütés kétharmadáig alufóliával letakarva süsd, nehogy kiszáradjon a hús. 

Kenyérbe burkolva: Nagyjából 30 deka megmaradt főtt sonkát vágj fel apróra (lehet robotgéppel vagy darálóval is). Morzsolj el fél csomag (25 g) élesztőt 0,5 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral, és hagyd felfutni. Ezután dolgozd össze 0,5 kg liszttel, 2-3 evőkanál olajjal, 2 kiskanál sóval, 2,5 deci langyos vízzel. Gyúrd össze közepesen lágy tésztává. Tedd félre, és meleg helyen hagyd a duplájára kelni. Gyúrd át, dolgozd bele a darált sonkát, és kerek formában süsd készre. 

Sörrel kenegetve: Egy kisebb (kb. 1,5 kilós) sonka oldalát alaposan dörzsöld be fűszerekkel, sóval, őrölt köménnyel, rozmaringgal, és késhegy segítségével dugdoss el benne néhány gerezd fokhagymát. Ezután alufóliával lefedve kezdd el sütni, és negyedóránként locsolj rá néhány evőkanál barna sört. Félóránként forgasd meg, hogy mindegyik oldala jól átsüljön. Az utolsó fél órára vedd le a tetejét, hogy jobban piruljon.  

Zöldfűszeres kéregben: Egy lábos vízhez önts 1 deci fehérbort, tegyél bele feldarabolt vöröshagymát, és 1-2 óra alatt főzd benne puhára a sonkát. Egy csokor petrezselymet vágj apróra, keverd össze 2 evőkanál kakukkfűvel, 2-3 gerezd összepréselt fokhagymával, 1 evőkanál olívaolajjal, és masszírozd be a megfőtt sonka bőrébe. Sütőben 15-20 perc alatt összeérlelődik az íze. 

Sonka meggyes kéregben: A sonkát a szokásos módon, zöldséges vízben néhány óra alatt főzd puhára. Forralj össze 4 evőkanál meggylekvárt 1 kiskanál vörösborecettel, csipetnyi fahéjjal, fél kiskanálnyi csilikrémmel vagy paprikakrémmel, és ezzel kend be a megfőtt sonkát. Forró sütőben 15 perc alatt szép kérget kap a máztól. 

Hawaii burokban: Néhány szelet konzervananászt pürésíts össze 1 vagy 2 evőkanál ananászlével és 2 kiskanál mézzel. A megfőtt sonkát kend meg ezzel a mázzal, és 15 percre tedd be a forró sütőbe, hogy rákérgesedjen a máz.

A fenti receptúrákat csak átfutottam, de nagyjából kötözött sonkára íródtak -vagy csak nekem tűnt úgy(?), eredetileg voltak képek is mellékelve a levélbe, azon is kötözött sonkának látszó tárgyakkal.

Arra kellett rájönnöm, hogy nem szeretem a kötözött sonkának látszó tárgyakat. A finom, házi füstölésű parasztsonkánál nincs jobb. Legalább is nekem nem ízlenek a mindenféle mechanikailag hejreállított, kocsonyával formázott, paszírozott húskészítmények, a kvázisonkák és malacbőrbe töltött zsírtekercsek, amiket a boltban shúsvéti sonka címén árulnak. Biztosan finomak, akinek ízlik egészségére.

Nekem nagyon hiányzik a száraz, kellemesen sós, pont jól zsíros, sötétvörös igazi sonka. Annak minden mással összetéveszthetetlen és pótolhatatlan az íze. Persze piacon, itt-ott lehet kapni, de mihez kezdenénk egy egész, húsz kilos hátsó sonkával?

A bejegyzés trackback címe:

https://zefpress.blog.hu/api/trackback/id/tr161896065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: ünnep evés gondolatok
süti beállítások módosítása